راهنمای انواع مختلف یوگا: از آشتانگا تا یوگای بز
یوگا یک تمرین باستانی با هدف ایجاد اتحاد بین ذهن، بدن و روح است.
در دنیای پرسرعت امروز، که سبک زندگی ما به طور چشمگیری تغییر کرده، بیشتر وقت خود را پشت میزها و مقابل صفحه نمایشها میگذرانیم و این اغلب به بهای سلامت جسمی مان تمام میشود. این واقعیت مدرن باعث شده که درد کمر به اندازه دستگاههایی که به آنها وابستهایم، رایج شود.
خوشبختانه یوگا میتواند به ما کمک کند تا با این اثرات مقابله کنیم. برای برخی افراد، همین کافیست تا از درد کمر جلوگیری کنند. البته، تنها در صورتی مؤثر خواهیم بود که توصیههای پزشک را رعایت کنیم و به بهبود سایر جنبههای سبک زندگی خود نیز توجه داشته باشیم.
درد کمر بسیار شایع است زیرا علل آن متنوع بوده و میتواند به عواملی چون سبک زندگی، سن، آسیبدیدگی یا شرایط جدی پزشکی مربوط شود.
وقتی درد به دلیل سبک زندگی، مانند نشستن طولانی مدت، وضعیت بد بدن یا کشیدگی عضلات باشد، کنترل بیشتری روی آن داریم و میتوانیم از سبکهای مختلف یوگا برای بهبود استفاده کنیم.
اما اگر علت درد، بیماریهای تحلیل برنده،آسیب فیزیکی یا یک بیماری زمینهای باشد، انتخابهای ما محدودتر خواهند بود. بنابراین،مشورت با یک متخصص سلامت باید اولین اقدام باشد. در چنین مواردی، یوگا تحت نظارت حرفهای به عنوان ابزاری مکمل و پشتیبان توصیههای پزشک مؤثرتر است.
ساعتهای طولانی جلوی کامپیوتر نشستن، قوز کردن یا حفظ مداوم یک وضعیت نادرست میتواند به عضلات کمر و رباطهای ستون فقرات فشار وارد کند که با گذر زمان منجر به درد میشود.
یوگا ابزاری عالی برای مقابله با مشکلات ناشی از وضعیت بد بدن است. به طور کلی نیز ایمن است، اما اگر وضعیت بد بدن منجر به درد شدید شده باشد، بهتر است با یک متخصص مشورت کنید تا مشکلات جدی تر رد شوند. یوگا درمان قطعی نیست و جایگزین کمک حرفهای هم نمیشود.
حرکاتی مانند تاداسانا (حرکت کوه) و بوجانگآسانا(حرکت کبرا) برای اصلاح وضعیت بدن بسیار مؤثر و در عین حال ملایم هستند.
درست مانند داشتن وضعیت بد بدن، نداشتن فعالیت بدنی منظم باعث تضعیف عضلات کمر و ستون فقرات میشود. این موضوع بدن را در برابر آسیب دیدگی و درد آسیبپذیرتر میکند.
یوگا راهحل ایدهآلی برای پیشگیری از این مشکل است. تمرین یوگا به ما کمک میکند قدرت و انعطافپذیری عضلات کمر را حفظ کرده و اثرات سبک زندگی کمتحرک را جبران کنیم. انجام یوگا سه تا پنج بار در هفته، بهعنوانیک سبک زندگی فعال محسوب میشود. میتوانید از سبکهای ملایم مثل هاتا یوگا شروع کنیدو اگر توانایی بیشتری دارید، سبکهایی مانند آیینگر نیز مفید هستند.
شرایط کاری سخت مانند بلند کردن اجسام سنگین،ایستادن یا نشستن طولانی مدت یا حرکات تکراری میتواند باعث کشیدگی یا رگ بهرگ شدن عضلات کمر شود. این موضوع حتی برای ورزشکارانی که تمرینات بیش از حد دارند نیز صادق است.
در این موارد، حرکات یوگا با تمرکز بر ریلکس کردن و کششهای ملایم برای بازیابی بدن بسیار مفید هستند. سبکهای یوگای یین و ترمیمی (Restorative) بسیار کمک کنندهاند.
با افزایش سن، احتمال تجربهی درد کمر افزایش مییابد که معمولاً به خاطر کاهش استحکام استخوانها، کاهش خاصیت ارتجاعی عضلات و کاهش مایع بین دیسکها است.
یوگا میتواند به مقابله با اثرات پیری یا حداقل کاهش سرعت آنها کمک کند. حرکات یوگا برای سالمندان میتواند به راحتی تنظیم شود تا نیازهای خاص آنها را پوشش دهد. یوگای ترمیمی یا استفاده از صندلی گزینههای ایمن و مؤثری هستند.
بیماریهایی مانند آرتروز (از جمله آرتروزاستخوانی و روماتیسم مفصلی) و بیماری تحلیل برنده دیسک به طور معمول منجر به درد مزمن کمر میشوند و میتوانند ناتوانکننده باشند، به خصوص با افزایش سن.
برای این شرایط، یوگا میتواند در مدیریت درد و بهبود عملکرد بدن مؤثر باشد. شناخت دقیق شرایط و انتخاب یک مربی یوگا با تجربه در آن زمینه ضروری است.
یوگای ملایم که بر محافظت از مفاصل و تراز بدن تمرکز دارد، بسیار سودمند است. برخی مطالعات نیز سبک آیینگر و برنامههای شخصی سازی شده را تأیید کردهاند.
در مواردی که آسیبدیدگی یا ضربه حاد رخ داده، ابتدا باید بدن استراحت کند تا بهبود یابد. پس در این مرحله، انجام هیچ نوع ورزشی از جمله یوگا توصیه نمیشود. اما پس از بهبودی نسبی، میتوان به آرامی و تدریجی تمرینات سبک را آغاز کرد.
سیاتیک شرایطی است که در آن عصب سیاتیک که از کمر تا پا امتداد دارد، تحت فشار یا تحریک قرار میگیرد. این وضعیت منجر به درد منتشر شونده از کمر به باسن و پاها میشود.
یوگا میتواند با کشش و تقویت عضلات کمرو پا به کاهش درد سیاتیک کمک کند، اما باید حتماً تحت نظر مربی با تجربه تمرین شود،چرا که برخی حرکات ممکن است وضعیت را بدتر کنند. حرکاتی مانند حرکت کبوتر (برای کسانیکه میتوانند آن را انجام دهند) و حرکت دست به شست در حالت خوابیده مفید هستند ولی باید با احتیاط انجام شوند.
افزایش وزن شکم و تغییر مرکز ثقل بدن در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه سوم، باعث درد کمر میشود.
یوگا بار دیگر به کمک میآید! یوگای دوران بارداری به طور خاص برای بدن زنان باردار طراحی شده تا درد کمر را کاهش داده و آنها را برای زایمان آماده کند. البته این تمرینات باید زیر نظر مربی دارای گواهی یوگایبارداری انجام شود. در بارداریهای پرخطر یا پیچیده، احتیاط بیشتری لازم است.
گاهی اوقات شرایط زمینهای مانند سرطان،عفونت کلیه یا عفونتهای استخوانی میتوانند باعث درد کمر شوند.
پس از دریافت تأیید پزشک مبنی بر ایمن بودن یوگا، میتوانید تمرینات ملایمی را شروع کنید. اما باز هم باید با دقت بالا به واکنشهای بدن توجه کنید و از فشار بیش از حد پرهیز کنید.
در نهایت، گاهی درد کمر نتیجهی روانتنیاست؛ یعنی وقتی از نظر روانی تحت فشار هستیم، دچار اضطراب یا استرس میشویم، عضلات بدنمان منقبض میشوند و این تنش در بدن، به ویژه در کمر، خود را به صورت درد نشان میدهد.
خوشبختانه یوگا برای کاهش استرس، آرامسازی ذهن و متعادلسازی احساسات نیز بسیار مؤثر است. حرکات ملایم و مدیتیشن در این موارد بهترین انتخاب هستند.
- از ابزارهای کمک یوگا (پروپها) استفاده کنید: آجر، بند، و بالشها میتوانند برای تنظیم بهتر بدن و کاهش فشار روی کمر بسیار کمک کننده باشند.
- به بدن خود گوش دهید: اگر حس کردید در حرکتی زیادهروی میکنید، مکث کنید و به خودتان فرصت دهید. هدف تسکین درد است، نه بدترکردن آن.
- در صورت نیاز، درخواست حرکات جایگزین کنید: اگر حرکتی برای شما مناسب نیست، از مربی بخواهید آن را تغییر دهد.
- تنفس را فراموش نکنید: تنفس عمیق و ریتمیک نهتنها آرامبخش است بلکه از سفتی عضلات نیز جلوگیری میکند.
- همیشه با گرم کردن شروع کنید: پیش از انجام حرکات کششی یا پیچشی، حتماً بدن را آماده کنید تا از آسیب جلوگیری شود.
شما میتوانید از طریق پر کردن فرم یا تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.