۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

یوگا اضطراب را درمان نمی‌کند، اما به مدیریت آن کمک می‌کند

اضطراب با چهره‌ها و اشکال گوناگون خود بسیاری از ما را به شیوه‌های متفاوت تحت تأثیر قرار داده است. گاهی افکار مزاحم، خواب شبانه را از انسان می‌گیرند و ترسی مبهم از فردا ایجاد می‌کنند.

Two animations of a female yogi, the first with a confused and chaotic mind above her head, and the second one, orderly and calm, meditating.

 

یوگا اضطراب را درمان نمی‌کند، اما به مدیریت آن کمک می‌کند

 

اضطراب با چهره‌ها و اشکال گوناگون خود بسیاری از ما را به شیوه‌های متفاوت تحت تأثیر قرار داده است. گاهی افکار مزاحم، خواب شبانه را از انسان می‌گیرند و ترسی مبهم از فردا ایجاد می‌کنند. در برخی موارد، اضطراب موجب بروز ترس و وحشت در تعاملات اجتماعی و در نتیجه آسیب به روابط می‌شود. همچنین کسانی هستند که به دلیل تداوم اضطراب، دچار بی‌حسی عاطفی شده و مدت‌هاست طعم شادی را نچشیده‌اند.

 

این تجربه‌ای انسانی و مشترک است، با این حال در نحوه زیستن و مواجهه با آن، بسیار شخصی و گاه منزوی‌ کننده می‌شود. مهم‌ترین نکته این است که بدانیم تنها نیستیم.

 

پس چه می‌توان کرد و یوگا چگونه می‌تواند کمک کند؟

 

واقعیت این است که درمان قطعی برای اضطراب تا کنون کشف نشده است. پیچیدگی این اختلال باعث شده که علم پزشکی هنوز به راه حلی کامل دست نیابد. با این حال، تحقیقات نشان می‌دهد که ترکیب یوگا با درمان‌های سنتی همچون دارو درمانی یا روان‌درمانی می‌تواند به مدیریت علائم اضطراب و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.

 

شناخت بیشتر اضطراب

 

اضطراب تنها نگرانی موقتی درباره یک رویداد یا هیجان پیش از یک سخنرانی نیست؛ این واکنش‌های طبیعی به استرس هستند و معمولاً پس از مدتی از بین می‌روند.

 اضطراب زمانی به یک اختلال تبدیل می‌شود که ترس‌ها و نگرانی‌های معمول به یک وضعیت مزمن و ناتوان‌کننده بدل شوند و عملکرد روزمره را مختل کنند؛ همانند نجوا یا فریادی دائمی که بدون دلیل مشخص، ترس ایجاد می‌کند. اضطراب یک وضعیت پیچیده عاطفی است که با احساس تنش، بی‌قراری، نگرانی، گسستگی عاطفی و تغییرات فیزیولوژیکی نظیر افزایش ضربان قلب، تعریق کف دست‌ها، حالت تهوع و تاری دید همراه است.

 عوامل گوناگونی مانند پیشینه خانوادگی،تجربیات دشوار زندگی و ترکیب شیمیایی بدن در بروز اضطراب نقش دارند، اما تعیین یک علت واحد و مشخص همچنان دشوار است.

 از آنجا که درمان قطعی وجود ندارد، گفت‌ و گو با روان‌درمانگر و بهره‌گیری از روش‌هایی مانند یوگا و مدیتیشن می‌تواند به کنترل علائم کمک کند.

 یوگا به ما می‌آموزد که چگونه در میان آشوب نفس بکشیم و در برابر تغییرات بیرونی، آرام بمانیم. البته درک محدودیت‌های یوگا در مدیریت اضطراب نیز اهمیت دارد.

 

 

درک محدودیت‌های یوگا در مدیریت اضطراب

 

یوگا نسبت به نبود درمان بهتر عمل می‌کند و خوشبختانه برای بسیاری از افراد مقرون به صرفه، دلپذیر و در دسترس است. تجربه بسیاری از افراد، از جمله بنیانگذار Yoga with David،نشان داده که یوگا همراه با مدیتیشن و پرانایاما (تمرینات تنفسی) در غلبه بر اضطراب مؤثر بوده است. یوگا می‌تواند هم ابزاری برای رشد فردی و هم روشی برای حفظ فعالیت فیزیکی باشد.

 اما این بدان معنا نیست که افراد یوگی هموارهدر حالتی از آرامش مطلق به سر می‌برند و در برابر استرس و اضطراب مصون هستند. این تصویر ایده‌آل با واقعیت روزمره حتی وفادارترین یوگی‌ها فاصله دارد. فشار برای حفظ این چهره آرام می‌تواند پیامدهای منفی برای خود فرد و کسانی که از او الهام می‌گیرند داشته باشد.

 شایسته است برخی دیگر از تصورات نادرست درباره یوگا و اضطراب نیز مورد توجه قرار گیرد.

 

غلبه بر چالش‌ها و تصورات نادرست درباره یوگا برای اضطراب

 

۱. باور به اینکه یوگا درمانی فوری برای اضطراب است

 

بسیاری با این تصور وارد دنیای یوگا می‌شوند که بلافاصله از اضطراب رهایی خواهند یافت. در حالی که یوگا ابزارهایی برای مدیریت استرس ارائه می‌دهد، اثرات آن تدریجی است و به تمرین مستمر نیاز دارد. یوگا همچون تکیه‌ گاهی عمل می‌کند که به انسان می‌آموزد چگونه با امواج اضطراب همراه شود نه اینکه آن‌ها را به کلی متوقف کند.

 

۲. باور به اینکه تمام سبک‌های یوگا آرام‌ بخش هستند

 

همه سبک‌های یوگا تأثیر آرام‌کننده ندارند.برای مثال، جلسات شدید وین‌یاسا یا آشتانگا ممکن است برای افرادی که دچار اضطراب هستند،بیش از حد تحریک‌کننده باشد. انتخاب سبک مناسب با وضعیت روحی و جسمی فعلی اهمیت دارد.

 

۳. باور به اینکه یوگا به تنهایی برای مدیریت اضطراب شدید کافی است

 

در مواجهه با اضطراب‌های خفیف، یوگا می‌تواند آرام‌ بخش باشد. اما اضطراب شدید به حمایت بیشتری نیاز دارد و تنها تکیه بر یوگا می‌تواند خطرناک باشد. در این موارد، دارودرمانی یا درمان‌های مکمل زیر نظر متخصصان بهداشت ضروری است.

 

۴. باور به اینکه هرچه یوگا بیشتر انجام شود، اضطراب کمتر می‌شود

 

افزایش مدت زمان تمرین لزوماً به کاهش اضطراب نمی‌انجامد. تمرین بیش از حد یا فشار آوردن زیاد می‌تواند اضطراب را تشدید کند. تعادل،صبوری و گام‌های کوچک رمز موفقیت در این مسیر هستند.

 

یوگا به عنوان درمان مکمل

 

برای بهره‌گیری از یوگا در مدیریت اضطراب،شناخت تنوع سبک‌های مختلف اهمیت دارد. انتخاب سبک مناسب می‌تواند نیازهای روحی و جسمی را در شرایط اضطراب پاسخ دهد.

 اگر فردی دچار اضطراب شدید و انرژی عصبی باشد، سبک‌های پویاتر مانند وین‌یاسا یا آشتانگا می‌توانند به تخلیه این انرژی کمک کنند. در مقابل، در مواقعی که احساس ترس، بی‌حالی یا تنگی نفس غالب است، تمرین‌های آرام مانند یوگای ترمیمی یا مدیتیشن مناسب‌تر خواهند بود.

 برای افرادی که به سبک‌های پویا علاقه‌مندند،توصیه می‌شود که از قسمت‌های آرامش‌بخش یوگا مانند شاوآسانا (حالت جسد) و تمرینات تنفسی صرف‌ نظر نکنند. این بخش‌ها در کنترل اضطراب بسیار مؤثرند.

 شاوآسانا تمرینی قدرتمند برای رها کردن و آزادسازی اضطراب است. همچنین، پرانایاما که موضوع بسیاری از مطالعات علمی است، نشان داده که در کاهش واکنش غیرطبیعی بدن به استرس نقش مهمی دارد و به آرام کردن سیستم عصبی کمک می‌کند.

 

برای شرکت در جلسه اول کلاس یوگا در استودیو شانتی با ما در تماس باشید.

شما میتوانید از طریق پر کردن فرم یا تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.

جدید ترین بلاگ ها