آیا راهنماییهایی که در کلاسهای یوگا استفاده میشوند مغز را شکل میدهند؟
مربیان یوگا باید جنبه آموزش ذهن را نیز جدی بگیرند، نه فقط ابعاد فیزیکی، انرژیمحور یا احساسی آن.
بر اساس تعریف «انجمن بینالمللی یوگا درمانگران»،یوگا درمانی فرآیندی است برای توانمندسازی افراد در جهت بهبود سلامت جسمی و روانی از طریق بهرهگیری از آموزهها و تمرینهای یوگا.
به طور کلی، یوگا درمانی استفاده هدفمند از تمرینهای یوگاست برای کاهش یا درمان مشکلات جسمی و روانی، با هدف تشویق به خود مراقبتی و ارتقاء رفاه کلی. در حالی که یوگا به طور عام بر پرورش جسم و ذهن تمرکز دارد و میتواند آثار درمانی داشته باشد، در یوگا درمانی از تمرینهای خاص و شناختهشده یوگا استفاده میشود تا به صورت مستقیم بر شرایط جسمی و روانی اثر گذاشته شود.
اصطلاح «یوگا درمانی» برای نخستین بار در دهه ۱۹۲۰ توسط سوامی کووالیاناندا مطرح شد. او معتقد بود میتوان اثرات فیزیکی و فیزیولوژیکییوگا را اندازهگیری کرد. تلاشهای او باعث شد محققانی از کشورهای مختلف برای بررسیعلمی یوگا به هند سفر کنند. او مجلهای تخصصی، یک مؤسسه کامل یوگا و زمینهای تازهدر درمان بنیان نهاد. کار او، زمینهساز استفاده علمی از یوگا در درمان بیماریهایپزشکی شد.
در دهههای اخیر، یوگادرمانی آنچنان محبوبشده که بسیاری از پزشکان از آن حمایت میکنند. نشریات علمی پزشکی مزایای چند لایه یوگا را گزارش کردهاند. همچنین متخصصان سلامت روان یوگا را به بیماران خود توصیه میکنند یا حتی آن را در روند درمانی خود بهکار میگیرند.
شواهد علمی به قدری گستردهاند که در ایالات متحده، متخصص قلب دکتر دین اورنیش، برنامهای درمانی بر پایه یوگا طراحی کرد که توانست بیماری قلبی را معکوس کند. موفقیت این برنامه باعث شد تحت پوشش بیمه عمومی آمریکا قرار گیرد. در بریتانیا نیز خدمات بهداشت ملی (NHS)به مزایای یوگا درمانی برای کارکنان و بیماران خود پی برده و آن را در دسته درمانهای مکمل و جایگزین پیشنهاد میدهد.
یوگا درمانی یک رشته نوپای سلامت است که بر پایه تکنیکها و فلسفه یوگایی بنا شده و رویکردی متمرکز بر فرد و مبتنی بر شواهد علمی ارائه میدهد. این شیوه درمانی، ارتباط متقابل همه ابعاد وجود انسان را به رسمیت میشناسد و بر این باور است که بازیابی تعادل در یک بُعد، موجب هماهنگی در کل سیستم وجودی میشود. یوگا درمانی با بهرهگیری از دانش پزشکی، مهارتهای رواندرمانی، روان فیزیولوژی،علوم تغییر رفتار و اصول ظریف انرژی یوگا، خرد سنتی را با دقت علمی در هم میآمیزد و افراد را برای ایفای نقش فعال در مسیر بهبود خود توانمند میسازد.
به گفته یکی از استادان برجسته یوگا درمانی در قرن بیستم، تی.وی.کِی. دسیکاچار:
«یوگا درمانی فرآیندی برای خود توانمندسازی است، جایی که فردِ جویای درمان با کمک یوگا درمانگر، تمرینی شخصی سازی شده و پویا را دنبال میکند؛ تمرینی که نهتنها بیماری را به صورت چندبُعدی هدف قرار میدهد، بلکه به شکلی تدریجی، غیرتهاجمی و مکمل، در کاهش رنج مؤثر است. بسته به ماهیت بیماری، یوگا درمانی میتواند پیشگیرانه، درمانگر، یا مدیریتی باشد، و به بهبودی فرد در تمام سطوح کمک کند.»
یوگا درمانی نیازهای منحصربهفرد و دقیق هر فرد را با تمرینهایی از یوگا منطبق میسازد که در سنت یوگا و همچنین علم پزشکی دارای اثرات درمانی شناختهشده هستند. برای مثال، در مورد کمردرد، تمرینهایی خاص برای تقویت و حمایت از کمر وجود دارد که حتی میتوانند علائم دیسک کمر را نیز کاهش دهند.یا در اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)،تمرینهای ملایم و تخصصی برای تنظیم سیستم عصبی و بازگرداندن آگاهی بدنی وجود دارد.همچنین در افراد طیف اوتیسم، میتوان از وضعیتهای خاص یوگا برای کاهش تحریکپذیری حسی و تنظیم هیجانی استفاده کرد.
جلسات یوگا درمانی ممکن است شامل تکنیکهای تنفس، وضعیتهای بدنی (آسانا)، مدیتیشن، روشهای آرامسازی، یا راهکارهایی برای تغییر رفتار باشند.
کمردرد
مشکلات اسکلتی عضلانی
دیابت
فشار خون بالا
پارکینسون
آسم
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
سرطان
اچآیوی
آلزایمر
آسیب مغزی
مولتیپل اسکلروزیس (MS)
بیماریهای خودا یمنی
سندرم روده تحریکپذیر (IBS)
چاقی
بیماری قلبی
بی خوابی
آرتریت
پوکی استخوان
استرس
افسردگی
اضطراب
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
اسکیزوفرنی
ADHD
اختلالات تغذیهای
اعتیاد
افسردگی پس از زایمان
در نخستین جلسه یوگا درمانی، یوگا درمانگر نیازهای خاص فرد را بررسی میکند. در همین جلسه، برنامه اولیهای از تمرین روزانه طراحی میشود. معمولاً حداقل شش جلسه آغازین پیشنهاد میشود. برنامه ممکن است شامل آسانا(وضعیتهای بدنی)، پرانایاما (تنفسهای کنترل شده) و مدیتیشن باشد. یوگا درمانی با دیگر درمانها تداخلی ندارد و میتواند در کنار آنها مورد استفاده قرار گیرد.
اغلب، تمرینهایی برای انجام در خانه نیز تجویز میشود. یوگا درمانی بر آموزش مهارتهایی تمرکز دارد که فرد بتواند خود در مسیر بهبودی نقش ایفا کند. این فرایند، محوریت را به خود فهمی و توانمندسازی میدهد.
یوگا درمانی با هر فرد، در جایگاهی که هست،آغاز میشود. هیچ مسئلهای بیش از حد پیچیده یا کماهمیت تلقی نمیشود. جلسات یوگا درمانی بر اساس نیاز فرد طراحی میشوند و با تمرکز بر همدلی، شفقت و احترام به مسیر درونی شخص شکل میگیرند. در این مسیر، یوگا درمانگر یک همراه دانا و حمایت گر است، اما فرد،راهنمای اصلی مسیر درمانی خود باقی میماند.
شما میتوانید از طریق پر کردن فرم یا تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.