آیا راهنماییهایی که در کلاسهای یوگا استفاده میشوند مغز را شکل میدهند؟
مربیان یوگا باید جنبه آموزش ذهن را نیز جدی بگیرند، نه فقط ابعاد فیزیکی، انرژیمحور یا احساسی آن.
در مؤسسات یوگا، اعتقادی به راه حلهای فوری برای سلامت ذهن و بدن وجود ندارد. اما اگر تنها یک جلسه یوگا بتواند تفاوتی واقعی ایجاد کند چه؟ اگر تنها یک تجربه حرکتی همراه با تنفس بتواند اضطراب و استرس را در افرادی که به شدت نیاز به تسکین دارند، کاهش دهد – حتی اگر فقط برای مدتی کوتاه باشد– آیا این پیام ارزش شنیدن ندارد؟
پاسخ مثبت است. و این موضوعی است که باید دربارهاش اطلاعرسانی شود.
بسیاری از افراد مبتلا به اضطراب احساس میکنند هیچ چیزی کمککننده نیست. آن قدر درگیر نگرانی میشوند که گاه حتی از تلاش برای رهایی هم دست میکشند. تنها تصور اینکه یک جلسه بتواند بهطور واقعی احساس بهتریایجاد کند، ممکن است انگیزهای باشد برای تجربه کردن – و شاید بازگشت دوباره به یوگاو کشف اینکه این تمرین میتواند زندگی را دگرگون سازد.
بررسی مروری جدیدی که توسط ایکای-تانی و همکارانش در سال ۲۰۲۵ منتشر شده (در ژورنال آسیایی روان پزشکی)، این احتمال تأمل برانگیز را بررسی میکند. این مقاله با تحلیل ۳۰ مطالعه، شواهد مربوط به تأثیر یک جلسه یوگا بر اضطراب و استرس در بزرگسالان – حتی در افرادی با اختلالات روانی تشخیص داده شده– را بررسی کرده است. نتایج، نه تنها برای تحقیقات بلکه برای درمان بالینی نیز پیامدهای قابل توجهی دارند.
از میان ۳,۰۲۴ مقاله، ۳۰ مطالعه وارد بررسی نهایی شدند. بیشتر این جلسات گروهی، بیش از ۴۵ دقیقه و مبتنی بر یوگای هاتا بودند که شامل تنفس، وضعیتهای بدنی و استراحت میشد.
* ۷۵٪ کاهش اضطراب را گزارش کردند
* ۶۶.۷٪ کاهش استرس را تجربه کردند
* ۷۰٪ کاهش اضطراب را گزارش دادند
* ۶۶.۷٪ کاهش استرس را تجربه کردند
دکتر کریس استریتر سالها پیش نشان داد که یوگا میتواند سطح GABA– اصلیترین انتقالدهنده عصبی آرامبخش در مغز – را تنها پس از یک جلسه افزایش دهد.آن مطالعه متعلق به ۱۵ سال پیش بود، و اکنون این مرور جدید شواهد بیشتری را ارائه میدهد که نشان میدهد حتی یک کلاس یوگا میتواند سیستم عصبی را دگرگون کند.
یوگا، به ویژه در قالب هاتا یوگا، با استفاده از تنفس آگاهانه (پرانایاما)، وضعیتهای فیزیکی پایدار (آسانا) و فازهای استراحت یا مراقبه، میتواند پاسخ استرس را تنظیم کند. مکانیسمهایی چون تحریک عصب واگ، تعادل شاخههای سمپاتیک و پاراسمپاتیک سیستم عصبی، و ایجاد تغییرات در فعالیت مغزی، در این میان نقش دارند.
این یافتهها تقویتکننده این درک هستند که یوگا فقط یک فعالیت بدنی یا تمدد اعصاب نیست، بلکه مداخلهای منسجم با اثرات روان جسمی عمیق است. در فضایی که درمانهای طبیعی و همسو با بدن مورد استقبال قرار میگیرند،یوگا میتواند ابزار مهمی برای دسترسی سریع به آرامش باشد – حتی در یک جلسه.
در نهایت، پیام این پژوهش روشن است: نباید قدرت یک کلاس یوگا را دستکم گرفت. این کلاس میتواند نقطه آغازی باشد برای سفر بازگشت به آرامش، تمرکز و ارتباط با خویشتن.
شما میتوانید از طریق پر کردن فرم یا تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.