۲۰ فروردین ۱۴۰۴

مدیتیشن ساده برای افراد پرمشغله

واقعیت این است که شرایط زندگی یا محیط فیزیکی، تأثیر چندانی در امکان انجام مدیتیشن ندارد. آنچه هم است، یافتن روشی برای دستیابی به وضوح ذهنی، آرامش و تمرکز از طریق این تمرین است.

Curly-haired yogi woman meditating in an image with a colorful background

مدیتیشن ساده برای افراد پرمشغله  

 

امروزه بسیاری از متخصصان سلامت در سراسر جهان بر یک نکته تأکید دارند: مدیتیشن کنید!

 

مدام توصیه می‌شود که مدیتیشن انجام شود تا ذهن آرام شود، استرس کاهش یابد و تمرکز بر اهداف افزایش یابد. اما هر بار که برای مدیتیشن تلاش شده ، پاک‌سازی ذهن غیرممکن به نظر رسیده است. افکار مانند امواج خروشان در تاریکی پشت پلک‌های بسته به هم برخورد می‌کنند. در عرض چند ثانیه، ذهن به هر سو کشیده شده و کاملاً فراموش شده که هدف اولیه، مدیتیشن بوده است.  

 

ممکن است این تصور ایجاد شود که مدیتیشن مناسب برخی افراد خاص است راهبان و یوگی‌هایی که ساعت‌ها در محیط‌های آرام، بدون هیچ دغدغه‌ای، به تمرین می‌پردازند. اما برای افرادی که درگیر مسئولیت‌های خانوادگی، فرزندان،کار و مشغله‌های فراوان هستند، مدیتیشن چگونه می‌تواند عملی باشد؟

 

واقعیت این است که شرایط زندگی یا محیط فیزیکی، تأثیر چندانی در امکان انجام مدیتیشن ندارد. آنچه هم است، یافتن روشی برای دستیابی به وضوح ذهنی، آرامش و تمرکز از طریق این تمرین است.

 

روش‌های مختلف مدیتیشن برای سبک زندگی پرمشغله

 

مدیتیشن فقط یک روش خاص ندارد. اگر تجربه‌ی زیادی در این زمینه وجود نداشته یا تنها چند بار در کلاس یوگا یا به‌ تنهایی امتحان شده باشد، ممکن است هنوز با تنوع روش‌های مدیتیشن آشنا نباشید. این خبر خوبی برای افرادی است که زندگی آن‌ها دائماً در حال تغییر است و فرصت‌های متفاوتی برای تمرین دارند.  

 

در ادامه، یکی از ساده‌ترین روش‌های مدیتیشنبرای افراد پرمشغله معرفی خواهد شد، روشی که حتی در شلوغ‌ترین برنامه‌های روزانه نیز قابل اجرا است. همچنین چند روش دیگر نیز مطرح خواهد شد تا در صورت تمایل، گزینه‌های بیشتری برای تمرین در اختیار باشد.  

 

نکته‌ی کلیدی درباره‌ی مدیتیشن

 

مهم‌ترین نکته‌ای که باید درباره‌ی مدیتیشن دانست این است که وجود افکار در حین مدیتیشن، کاملاً طبیعی است!  

راهبان و یوگی‌ها نیز افکار مختلفی دارند.ذهن انسان ذاتاً فعال و پرهیاهو است. تفاوت میان افراد مبتدی و افراد با تجربه در**میزان آگاهی از ذهن** نهفته است.  

مدیتیشن را می‌توان ورزشی برای ذهن در نظر گرفت. هنگامی که راهبان متوجه هجوم افکار می‌شوند، می‌توانند لحظه‌ای متوقف شوند، وجود آن افکار را بپذیرند و سپس دوباره به تمرین مدیتیشن بازگردند.  

در ابتدای مسیر، این مزاحمت‌های ذهنی می‌توانند آزار دهنده باشند، اما با تمرین مستمر، تأثیرات مثبت مدیتیشن کم‌کم آشکار خواهند شد.افکار همچنان ظاهر می‌شوند، اما به‌ مرور توانایی شناسایی سریع آن‌ها و بازگشت به تمرین،بدون قضاوت و احساس گناه، افزایش می‌یابد.

 

مدیتیشن از نظر علمی نیز فواید متعددی دارد:  

افزایش تمرکز و دقت  

کاهش استرس، اضطراب و افسردگی  

بهبود کیفیت خواب  

کاهش خطر ابتلا به آلزایمر  

کمک به بهبود اعتیادها  

تقویت حس عشق به خود و مهربانی  

 

یک روش ساده برای مدیتیشن افراد پرمشغله

 

این روش آن‌ قدر ساده است که در هر جایی قابل انجام است:  

در داخل خودرو، هنگام انتظار برای فرزندان  

در صف خرید  

هنگام استراحت در وان حمام  

نشسته روی یک کوسن مدیتیشن  

 

مراحل انجام مدیتیشن ساده  

 

برای چند جلسه‌ی اول، بهتر است ۱۵ دقیقه زمان اختصاص داده شود و در محیطی بدون مزاحمت مدیتیشن انجام شود. می‌توان با خانواده یا همکاران هماهنگ کرد که این مدت زمان، مخصوص تمرین شخصی است.  

با ستون فقرات صاف بنشینید و چشمان خود را ببندید.

چند نفس عمیق بکشید. بدون تلاش برای حل یا تغییر چیزی، فقط به احساسات درونی خود توجه کنید.

به اطراف خود دقت کنید:  

صداهایی که می‌شنوید  

دمای محیط  

بوها و حس‌هایی که روی پوستتان احساس می‌کنید  

نقاط تماس بدن با صندلی یا زمین  

به‌ آرامی تمرکز را روی نفس کشیدن بگذارید.هنگام دم، در ذهن خود عدد "یک" را بشمارید و هنگام بازدم، عدد "دو"را بشمارید.  

شمارش را تا عدد ده ادامه دهید، سپس از ابتدا شروع کنید.  

ذهن منحرف خواهد شد، و این طبیعی است. هنگامیکه متوجه این انحراف شدید، می‌توان با لبخند گفت: "ذهن بازیگوش!" و سپس دوباره به شمارش بازگشت.  

این روند را برای حدود ۱۰ دقیقه ادامه دهید. اگر تمایل داشتید، می‌توان از یک ساعت یا تایمر استفاده کرد، اما بهتر است بدون وابستگی به صداهای بیرونی، تمرین ادامه یابد.

در پایان، چند نفس عمیق بکشید و به احساسی که در بدن خود دارید، توجه کنید.  

چشمان خود را به‌ آرامی باز کنید و اگر امکان دارد، لبخند بزنید.

 

مدیتیشن در زندگی روزمره

 

مدت زمان اختصاص داده شده به مدیتیشن به شرایط فرد بستگی دارد. اما چون این تمرین نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و فقط به خود فرد نیاز دارد، می‌توان آن را به‌ طور روزانه یا حتی چندین مرتبه در روز انجام داد.  

به مرور زمان، تأثیرات مثبت مدیتیشن احساس خواهد شد و اطرافیان نیز متوجه تغییرات در رفتار و آرامش ذهنی خواهند شد. این تمرین ارزشمند، می‌تواند تجربه‌ای تحول‌آفرین در زندگی باشد.

 

 

 

برای شرکت در جلسه اول کلاس یوگا در استودیو شانتی با ما در تماس باشید.

شما میتوانید از طریق پر کردن فرم یا تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.

جدید ترین بلاگ ها