۱۸ تیر ۱۴۰۴

یوگا برای افسردگی: با ایستادن روی دست‌ها غم را کنار بزن

یکی از روش‌های طبیعی و مؤثر برای مقابله با افسردگی، بهره‌گیری از تمرینات خاص یوگا به‌ویژه وضعیت‌های وارونه مانند «ایستادن روی دست‌ها» (Adho Mukha Vrksasana) است.

Yogi lady standing on her hands by the beach and sunset

یوگا برای افسردگی: با ایستادن روی دست‌ها غم را کنار بزن

 

یکی از روش‌های طبیعی و مؤثر برای مقابله با افسردگی، بهره‌گیری از تمرینات خاص یوگا به‌ ویژه وضعیت‌های وارونه مانند «ایستادن روی دست‌ها» (Adho Mukha Vrksasana)است. این حالت‌ها نه‌تنها قدرت جسمی و تمرکز را افزایش می‌دهند، بلکه تأثیر مستقیم و قابل توجهی بر بهبود خلق‌وخو و کاهش علائم افسردگی دارند.

 

نقش وضعیت‌های وارونه در کاهش افسردگی

 

حرکات وارونه یوگا مانند ایستادن روی دست،ایستادن روی سر، تعادل بر ساعد و شانه‌ای، به‌ دلیل تغییر جریان خون و لنف در بدن، تأثیر مستقیمی بر عملکرد مغز دارند. به گفته‌ی دکتر کارن کافلر، مدیر پزشکی تلفیقی در بیمارستان نورث‌وسترن اِوانستون:

 

«حرکات وارونه در یوگا جریان خون، تخلیه لنفاوی و جریان مایع مغزی-نخاعی را تغییر می‌دهند. افزایش خون‌رسانی به مغز موجب افزایش دسترسی اکسیژن و گلوکز می‌شود؛ دو ماده‌ی حیاتی برای سوخت‌ و ساز مغز. در نتیجه، سلول‌های مغزی در محیطی غنی از مواد موردنیاز برای ساخت انتقال‌ دهنده‌های عصبی مانند دوپامین،نوراپی‌نفرین و سروتونین قرار می‌گیرند که به بهبود خلق‌وخو کمک می‌کند.»

 

این توضیح علمی نشان می‌دهد که وارونه کردنبدن و رساندن خون تازه و اکسیژن‌دار به مغز، محیطی ایده‌آل برای تولید مواد شیمیاییطبیعی شادی‌آور در مغز فراهم می‌کند. این مواد شیمیایی، نقش اساسی در تنظیم خلق‌وخو،احساسات، خواب، اشتها، تمرکز و توجه دارند.

 

ارتباط بین یوگا، آگاهی بدنی و سلامت روان

 

تمرین منظم یوگا با تمرکز بر تنفس، مدیتیشن و حرکات بدنی (آسانا)، آگاهی فرد نسبت به بدن و ذهن را افزایش می‌دهد. این فرآیند باعث افزایش انرژی، شفافیت ذهنی، و بهبود کلی حال روحی می‌شود. حرکاتی مانند ایستادن روی دست یا سایر وارونگی‌ها نه‌تنها جنبه‌ی جسمانی دارند، بلکه اثری روانی و عمیق در تقویت اعتماد به‌ نفس و شادی درونی نیز ایجاد می‌کنند.

 

در طب نوین، تحقیقاتی در حال انجام است که تأثیر حرکات وارونه را بر سلامت روان تأیید می‌کنند. با این حال، یوگی‌ها هزاران سال است که با تجربه مستقیم، به این اثرات واقف بوده‌اند. بازگشت جریان خون به مغز و به‌ ویژه به غدد درون‌ریز، از جمله غده‌ی هیپوفیز و اپی‌فیز، که در تنظیم هورمون‌های روحیه‌ ساز نقش دارند، می‌تواند عاملی برای ایجاد تعادل در سیستم عصبی و عاطفی بدن باشد.

 

مزایای حرکات وارونه در مقابله با افسردگی

 

افزایش جریان خون به مغز

تحریک تولید انتقال‌ دهنده‌های عصبی مؤثر در خلق‌وخو

بهبود عملکرد سیستم لنفاوی

تعادل سیستم عصبی خودکار (کاهش پاسخ‌های استرسی)

افزایش تمرکز، اعتماد به‌ نفس و احساس تسلط بر بدن

بالا بردن سطح انرژی و کاهش خستگی مزمن ذهنی

 

یوگا و جوان‌سازی ذهن و بدن

 

افرادی که تمرینات یوگا از جمله وارونگی‌ها،چرخش‌های ستون فقرات، باز کننده‌های لگن و حرکات خم به عقب را به‌ طور منظم انجام می‌دهند،اغلب بعد از مدت کوتاهی تغییراتی قابل مشاهده در ظاهر و انرژی درونی خود تجربه می‌کنند.چشمان آن‌ها شفاف‌تر، پوست‌ شان روشن‌تر، و حالات چهره‌شان شاداب‌تر می‌شود. این اثرات نشان‌دهنده تأثیر مستقیم یوگا بر تنظیم هورمون‌ها، کاهش التهاب‌های داخلی و تحریک مثبت سیستم عصبی هستند.

 

توصیه پایانی از سنت یوگا

 

یکی از آموزه‌های مهم استاد برجسته یوگا،«سری پاتابی جویس» چنین است:

«تمرین کن، همه‌چیز خواهد آمد.»

با انجام منظم یوگا، بدن و ذهن به سمت تعادل،آرامش و شادابی پیش می‌روند. حرکاتی مانند ایستادن روی دست، هرچند نیاز به تمرین و صبر دارند، اما راهی اثربخش و طبیعی برای غلبه بر افسردگی و بازگشت به زندگی پرانرژی و مثبت هستند.

 

نتیجه‌گیری

 

یوگا، به‌ویژه با تأکید بر وضعیت‌های وارونه،راهی مؤثر و علمی برای بهبود روحیه و مقابله با افسردگی است. این تمرین‌ها با تأثیرمستقیم بر مغز و سیستم عصبی، نه‌تنها بدن را تقویت می‌کنند بلکه ذهن را نیز آرام، شادو متمرکز می‌سازند. با تداوم در تمرین، آثار مثبت آن در زندگی روزمره، روابط، بهره‌وریکاری و آرامش ذهنی نمایان می‌شود.

 

 

برای شرکت در جلسه اول کلاس یوگا در استودیو شانتی با ما در تماس باشید.

شما میتوانید از طریق پر کردن فرم یا تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.

جدید ترین بلاگ ها