۱۸ تیر ۱۴۰۴

آیا یوگا می‌تواند کم‌کاری تیروئید را درمان کند؟

کم‌کاری تیروئید حالتی است که در آن غده تیروئید (واقع در ناحیه گردن) کم‌کار شده و هورمون‌های تیروئیدی را به میزان کافی تولید نمی‌کند. این هورمون‌ها برای حفظ متابولیسم، رشد و تنظیم دمای بدن ضروری هستند.

The yogi lady, in the lotus position, placed one hand on her throat and the other on her stomach.

آیا یوگا می‌تواند کم‌کاری تیروئید را درمان کند؟

 

کم‌کاری تیروئید حالتی است که در آن غده تیروئید (واقع در ناحیه گردن) کم‌کار شده و هورمون‌های تیروئیدی را به میزان کافی تولید نمی‌کند. این هورمون‌ها برای حفظ متابولیسم، رشد و تنظیم دمای بدن ضروری هستند.

 زنان بالای ۶۰ سال بیشترین احتمال ابتلا به کم‌کاری تیروئید را دارند.

 

علل کم‌کاری تیروئید

 

عوامل گوناگونی می‌توانند باعث کم‌کاری تیروئید شوند:

 

* بیماری‌های خود ایمنی مانند بیماری هاشیموتو

* اختلالات مادرزادی – نوزادانی که با غده تیروئید ناقص به دنیا می‌آیند

* بارداری – به‌ ویژه پس از زایمان، بدن ممکن است علیه غده تیروئید خود پادتن تولید کند

* کمبود ید – ید برای تولید هورمون‌های تیروئیدی ضروری است

* نقص در هیپوفیز – کاهش ترشح هورمون محرک تیروئید (TSH)

* جراحی تیروئید – در مواردی که بخشی از تیروئید برداشته می‌شود

* درمان با اشعه یا داروهایی مانند لیتیوم که برای اختلالات روانی تجویز می‌شود

 

یوگا و مدیریت کم‌کاری تیروئید

 

یوگا به عنوان یک مداخله سبک زندگی غیر دارویی مؤثر شناخته می‌شود که می‌تواند در کاهش علائم مرتبط با کم‌کاری تیروئید نقش داشته باشد. اگرچه یوگا در همه موارد نمی‌تواند این اختلال را به طور کامل درمان کند،اما به عنوان درمانی مکمل و حمایتی بسیار مؤثر است. بنابراین باید در کنار درمان‌های پزشکی تمرین شود و در صورت پاسخ مناسب، دارو به‌ تدریج و تحت نظر پزشک کاهش یابد.

 در متون یوگا، اختلالات متابولیک مانند کم‌ کاری تیروئید به عنوان "ادیجا-ویادی" شناخته می‌شوند، به این معنا که ریشه‌ای روان‌تنی دارند.

کتاب "یوگا واسیشتا" بیان می‌کند که این بیماری‌ها در ذهن (ادی) آغاز شده و از طریق انرژی حیاتی وارد بدن شده و به صورت بیماری جسمی  بروز می‌کنند.

مطالعه‌ای در مجله Journal of Complementary & Integrative Medicineنشان داد که تمرین یوگا به مدت ۶ ماه می‌تواند سطح هورمون TSH را بهبود بخشیده و نیاز به هورمون تیروکسین را در زنان مبتلا به کم‌کاری تیروئید کاهش دهد.

 

حرکات یوگا برای کم‌کاری تیروئید

 

ویپریتاکارانی (حالت معکوس)

این حرکت ساده به تنظیم عملکرد تیروئید و افزایش جریان خون در ناحیه غده تیروئید کمک می‌کند. همچنین در رفع بی‌خوابی، کاهش اضطراب، و آرام‌سازی ذهن مؤثر است.

 

سروانگ‌آسانا (حرکت شانه)

این حرکت با اعمال فشار مستقیم بر غده تیروئید،به تحریک آن کمک می‌کند. همچنین گردش خون را در این ناحیه بهبود می‌بخشد.

 

اوشتراسانا (حالت شتر)

با کشش در ناحیه گردن، جریان خون به غده تیروئید افزایش می‌یابد. همچنین برای بیماران آسمی و افرادی با مشکلات ستون فقرات مفید است.

 

ستوباندهاسانا (حالت پل)

این حرکت باعث بهبود گردش خون در غده تیروئید شده و آن را به فعالیت بیشتر تحریک می‌کند. همچنین در کاهش سردرد و درمان آسم مؤثر است. زنان باردار در سه‌ ماهه آخر نباید این حرکت را انجام دهند.

 

هالاسانا (حالت گاوآهن)

حرکتی بسیار مفید برای تحریک غده تیروئید از طریق کشش ناحیه گردن. افراد مبتلا به پرکاری تیروئید نباید این تمرین را انجام دهند.

 

ماسیاسانا (حالت ماهی)

این حرکت با کشش ناحیه گردن و گلو، به کاهش تنش در این بخش و تحریک غده تیروئید کمک می‌کند. همچنین باعث تقویت عضلات شکمی و حفظ سلامت ستون فقرات می‌شود.

 

دهانورآسانا (حالت کمان)

با ایجاد ماساژ ملایم بر روی غده تیروئید،به ترشح بیشتر هورمون‌های تیروئیدی کمک می‌کند. همچنین در کاهش درد قاعدگی، کاهش استرس و تقویت عضلات پشت نقش دارد.

 

بوجانگ‌آسانا (حالت کبرا)

بخشی از سلام بر خورشید (سوریا نمسکار)است و با کشش ناحیه گلو و گردن به بهبود عملکرد تیروئید کمک می‌کند. افرادی که جراحی شکمی انجام داده‌اند یا مبتلا به فتق یا زخم معده هستند نباید این حرکت را انجام دهند.

 

نکته مهم

اثرگذاری این حرکات در درمان کم‌کاری تیروئید منوط به اجرای صحیح آن‌ها با هم‌ ترازی دقیق در ناحیه گردن و ستون فقرات است. عدم رعایت هم‌ ترازی ممکن است شرایط را وخیم‌تر کند. به همین دلیل، انجام این تمرین‌ها تحت نظارت یک مربی باتجربه یوگا که با اصول تراز بدن و تعادل انرژی آشناست، توصیه می‌شود.

 

تمرین منظم یوگا، همراه با تغذیه مناسب،خواب کافی، و مدیریت استرس می‌تواند نقش مؤثری در کنترل و بهبود عملکرد تیروئید داشته باشد.

برای شرکت در جلسه اول کلاس یوگا در استودیو شانتی با ما در تماس باشید.

شما میتوانید از طریق پر کردن فرم یا تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید.

جدید ترین بلاگ ها